TYGRITKO 06.04.2011 10:18:02
Pomazánky solte a ochucujte podle chuti
Ředkvičková pomazánka s vajíčky a petrželkou
Na 4 porce potřebujete: 4 vejce, 1 větší cibuli, 300 g ředkviček, 130 g lučiny, 4 lžíce bílého jogurtu, petrželku.
Postup: Vajíčka uvařte natvrdo. Ředkvičky očistěte, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich přebytečnou vodu, ať místo pomazánky nemáte salát. Stejně tak k ředkvičkám nahrubo nastrouhejte zchladlá oloupaná vejce. Přidejte lučinu, jogurt, najemno nakrájenou cibuli (pokud chcete mít pomazánku barevnější, můžete použít červenou) a nasekanou petrželku. Metlou vše důkladně promíchejte. Jako pečivo se skvěle hodí klasický chléb.
Jablková pomazánka s hermelínem
Na 4 porce potřebujete: 3 větší jablka, 1 hermelín, 4 lžíce bílého jogurtu, pepř, citronovou šťávu.
Postup: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. K nim nastrouhejte taktéž nahrubo hermelín. Vše promíchejte (nejlépe se vám to bude dělat rukou, hermelín drží hodně při sobě) a dochuťte pepřem a citronovou šťávou. Skvěle se hodí například na celozrnné pečivo.
Pažitkovo-bazalková tvarohová pomazánka
Na 4 porce potřebujete: 200 g másla, 350–400 g měkkého tvarohu, 8–10 lžic slunečnicového oleje, pažitku, 30 g bazalky.
Postup: Tahle pomazánka je jakousi obměnou klasické pažitkové pomazánky. Máslo nechte v místnosti povolit, a pak jej utřete do pěny. Přidejte tvaroh, olej, nasekanou pažitku (na tohle množství by v mém případě padl klidně celý květináček) a asi 30 g čerstvé nasekané bazalky, množství ale záleží hlavně na vaší chuti. Metlou vše promíchejte a podávejte s kornspitzovým rohlíkem.
Česneková pomazánka s brusinkami a tymiánem
Na 4 porce potřebujete: 180 g majonézy (lze nahradit sýrem s trochou bílého jogurtu, nebo pomazánkovým máslem), 6–8 stroužků česneku, 4–5 lžiček brusinkového kompotu, 4 lžíce bílého jogurtu, 150 g sýru gouda nebo krowalski, 4 snítky čerstvého tymiánu.
Postup: Sýr nastrouhejte najemno, přidejte prolisovaný česnek, majonézu (lze nahradit sýrem a trochou bílého jogurtu nebo pomazánkovým máslem), jogurt, brusinky a otrhaný tymián. Vše důkladně promíchejte a podle chuti přidejte brusinky či tymián. Tahle pomazánka se hodí jak na tmavé, tak i na klasické bílé pečivo, tentokrát se ale spíše vyhněte pečivu s výrazným posypem, to by mohlo v chuti hodně rušit.
Mrkvová pomazánka
Na 4 porce potřebujete: 3 mrkve, 180 g nesoleného žervé, 1 cibuli, 3–4 lžíce bílého jogurtu.
Postup: Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte žervé, najemno nakrájenou cibuli a bílý jogurt a vše metlou důkladně promíchejte. Podle chuti můžete přidat na kousky nakrájený ananas, ale není to potřeba. Skvěle se hodí na máslové croissanty!
Brokolicová pomazánka:
250 g brokolice, 1 obdélníček taveného sýra, 2-3 lžíce zakysané smetany, lžíce másla, stroužek česneku, sůl, pepř.
Umytou brokolici uvaříme doměkka, scedíme a vidličkou rozmačkáme na jemno. Přidáme máslo, sýr, zakysanou smetanu, prolisovaný česnek a podle chuti osolíme a opepříme..
Rybičková pomazánka s tvarohem
1 tvaroh ve vaničce, 3 – 4 lžíce bílého jogurtu, sardinky v konzervě, dvě vajíčka, cibule, lžíce másla, lžíce hořčice, sůl.
Ze sardinek vyndejte páteř a vidličkou je rozmačkejte na jemno. Přidejte na jemno pokrájenou cibuli, vajíčka a změklé máslo. Promíchejte a přidejte tvaroh s jogurtem, hořčici a sůl podle chuti. Vše vymíchejte v hladkou pomazánku.